Ahhoz, hogy szeretett sportágunknak, a vitorlázásnak legyen jövője, nem csak a jelent kell formálnunk, de a múltat is ismerni, tisztelni és legfőképpen megőrizni kell. Így van ez a klubokkal is, amik a fejlődés motorjai.

Következő filmünk a Vízügyi Sport Club életének egy szeletét mutatja be.

1955-ben alakult meg az egyesület vitorlás szakosztálya Siófokon, a vízügyi dolgozóknak biztosítva sportolási lehetőséget, és azóta töretlenül működik. Ebben a 67 évben, már a harmadik generációt sikerült „beoltani” , a Balaton, és a vitorlázás  szeretetével, egy nagy családként működünk, legjobb tudásunk szerint vigyázzuk az „ősöktől” ránk maradt értékeket.

A versenyzés terén, a hagyományos balatoni osztályok közül a kalóz osztályban több évtizede eredményesen versenyeznek  sportolóink, mind utánpótlás, mind felnőtt kategóriában.

Egy másik klasszikus balatoni osztály a 15-ös jolle. Itt nem csak a versenyzés, de a  hajóépítés területén is sokat adott a klub a balatoni vitorlás közösségnek, hiszen a jelenlegi flotta nagy része a VSC műhelyében, siófoki hajóépítők keze alól került ki. Eme tradicionális balatoni hajó osztály fennmaradása is annak köszönhető, hogy a flotta nagy része a klubban versenyez, ahol az osztályt szívügyünknek tekintjük.

Szintén klubtagunk nevéhez fűződik egy háború előtt népes, de a Balatonról már kihalt osztály feltámasztása is. A 22 – es Binnenjolle típus a háború előtt kétszer is tudott Kékszalagon nyerni, de a háború után az osztály itthon kihalt. 2020-ban került vízre az 1938-as Kékszalag győztes Kincsem VI. replikája, ami most is VSC színekben versenyez és siófoki hajóépítő készítette. Emellett egy másik 1935-ben épült hajó felújítása is folyamatban van, ami valószínű 2023 nyarán kerül majd vízre….

A hagyományok tisztelete nem csak a versenyzésben, de a versenyrendezésben is megmaradt az évek során, hiszen a Club rendezi minden ősszel a Beszédes J. Emlékversenyt, ami egyik még a régi hagyományos Balatoni nagyhajós versenyeknek.

A VSC – ben még rengeteg tradicionális vitorlás értéket rejlik, amit szeretnénk megőrizni gyermekeink és az utókor számára….