A Falmouth Classics Yacht Regatta 2023 – ban is megrendezésre kerül június 16 és 18 között, amely egyben az első állomása lesz a jövő évi West Country Classics Series – nek. A Sorozat három versenyből áll, az első a Falmouth Classic, majd június 23 és 25 között a Dartmouth Classics következik és végül a sorozat a Fowey Classics – al zárul majd júliusban. Ezt a sorozatot főleg a Dél –Nyugat angliai Pilot Cutter – eknek és a Metre yachtoknak írták ki.

Az esemény fő szponzora ismét az Atkins Ferry Wealth Management lesz. 2022 – ben 175 hajó nevezett a versenyre, de a szervezők remélik, hogy ezt a számot a 2023 – as évben felülmúlják majd, különösen azért, mert ezen a hétvégén lesz majd a klasszikus gőzhajók flottaversenye és felvonulási is a Falmount – i öbölben!

Don Garman, a Falmouth Classics Association alelnöke elmondta: Korábban is voltak már nehézségek a verseny életénben, mint például a Covid járvány, vagy 2002 – ben a 47 csomós szél, de a szervezők töretlen lelkesedéssel kitartanak az esemény rendezése mellett, és remélik, hogy a 2023 – as verseny szervezése nem lesz komoly kihívásokkal teli.

A Falmouth Classics története

Falmouth és környéke kikötőiben évszázadok óta versenyeznek különböző regattákon és helyi felvonulásokon az itt vitorlázó hajók. A régi hajó közül még ma is nagy létszámú flotta versenyez. Az 1980-as évek elejétől a Gafferek és a Falmouth Working Boats – ok rendszeresen versenyeztek egymással. A mezőny nagy részét két Club adta, a Mylor and Flushing Club, és a Cornwall Old Gaffers Association (OGA) akik saját versenyeket is rendeztek. Ezek a klasszikus hajók több más versenyen is indultak, mint például Dartmouth – ban az OGA Annual Area Race – en, de akár a csatornán átvitorlázva a Franciaországban rendezett Douarnenez – i eseményeket is szívesen látogatták. Ezen távolabbi versenyek után a versenyeken résztvevő hajósok tele voltak lelkesedéssel, és Falmouth akkori polgármesterének, Ron Hicks – nek a biztatására 1987-ben egy kis fesztivált rendeztek Falmouthban. Az első rendezvénynek akkora sikere volt, hogy a következő évben is megtartották, ekkor már 80 hajóval. Ebből az eseményből az évek alatt fejlődött ki a Falmouth Week, amit a Falmouth Classics Committee szervezett Mike Rangecroft elnökletével. A szervezőbizottság tagjai nagyrészben klasszikus hajók büszke tulajdonosai vagy legénységei voltak, illetve olyanok, akik a hajós iparban tevékenykedtek. A verseny szervezésénél a francia versenyek mintáját vették alapul, de a helyi Falmouth – i tradíciókat is ápolni szerették volna. A versenyt a Falmouth Week – en belül ugyanúgy hétvégén rendezték, a hét  kulturális programjai mellett.

Az 1989-es esemény nagyon gyenge szélben zajlott, 11 osztályban 105 hajóval. A díjak átadására a Greenbank Quay – ben felállított rendezvény sátorban került sor, este tűzijátékkal. A következő évben a rendezvény 3 naposra bővült, és kialakult egy olyan formátum, amely többé – kevésbé a mai napig tart. Az első nap este fogadás, ismerkedés, szombaton versenynap, vasárnap pedig vitorlás felvonulás volt a program. A Greenbank – ban eltöltött több év után a helyszín a mai Events Square területére költözött, majd később a Royal Cornwall Yacht Club adott otthont az eseménynek. A számok az évek során gyorsan nőttek, és 1995 – re 20 osztályban több mint 300 hajó nevezett az eseményre, a 12 lábas dinghy – től a 100 lábas hajókig. Az osztályok közözött a legnépesebbek a Luggerek a Gafferek, a Folkboat, és a South Coast One Design – ok voltak. A versenyen a szabályok egyszerűek voltak, nem volt Handicap csak osztályokban volt értékelés. A társasági események mindig fontos részei voltak a versenynek így a díjkiosztó is, ahol több neves vitorlázó is meghívott volt díjátadóként, mint pl: Sir Robin Knox Johnson. Minden osztálynak különös díjakat adományoztak a helyi cégek, amelyek a kupáktól, a képeken át egészen az egyedileg készített fa díjakig terjedtek! A rendezők rengeteg különdíjjal is készültek, amivel még vonzóbbá tették az eseményen való részvételt. Díjazták például a legfiatalabb legénység, a legtöbb kutya a fedélzeten, a legtöbbet zenélő hajó… Sok éven át előversenyt rendeztek pénteken a Foweyból érkezők számára. A mezőny nagy része részt vett a Plymouth Classics – on, majd tovább vitorláztak Fowey – ba, és innen Falmouth – ba.

1992 – ben a Falmouth week programja a The Seagull Race – el bővült, amely valójában egy motorcsónakverseny volt. A szabályok itt sem voltak bonyolultak, egy külmotort kellett valamilyen úszó testre rögzíteni, amivel végig kellett motorozni a pályán. Az első évben 15 hajó rajtolt ezen a versenyen. 1995 – ben a klasszikus motoros hajók versenye is a programba került. 1999-ben az OGA a Falmouth Classic Week programjába emelte, egy Douarnenez – ből induló versenyt is. Ennek köszönhetően a nemzetközivé vált a mezőny, hiszen, belga, német, holland és több francia hajó is versenyzett a Falmouth Classics – on. 2000-ben az eseményt a Coupe des Trois Phares – el egy Falmouth – Douarnenez – La Rochelle versennyel kapcsolták össze, egy olyan versenysorozattal, amely a klasszikus jachtok értékeit és ennek megőrzését hivatott bemutatni. A kölcsönös vitorlás látogatásoktól a rendezők még nagyobb hajólétszámot vártak, de ez valamiért elmaradt.

 A 2000 – es évek elején a versenyrendezés új lendületett vett, aminek a fő oka az volt, hogy a Port of Falmouth Sailing Association (PoFSA) átvette a verseny rendezését, és az esemény helyszíne a Royal Cornwall Yacht Club lett. Azóta a versenyzői létszám lassan, ugyan de folyamatosan nő és ugyan még nem érte el újra a 300 hajós rekord létszámot napjainkban is virágzik.

Ennek talán az is lehet az oka, hogy a versengés mellett a legfőbb hangsúlyt ezek a Klasszikus hajók és a társasági események kapják, ahol mind a helyiek mind az odalátogatók átélhetik a Klasszikus rendezvények hangulatát és légkörét…

A verseny honlapja: www.falmouthclassics.org.uk