A vitorlás sport szerves részét képezik a klubok, akik mind nevelésben mind értékteremtésben rengeteget adnak a sportnak. Talán ez kiemelten igaz a vitorlázás egyik bölcsőjére Cowes – ra, ahol a clubéletnek száz vagy akár többszáz éves hagyományai vannak. Cowes – ba mint a világ legnagyobb részén a versenyeket általában nem szövetségek, hanem a klubok rendezik. Most a teljesség igénye nélkül kicsit beletekintenénk a legpatinásabb angol clubok történetébe.

Royal Yacht Squardon (1815):

A Royal Yacht Squardon (RYS) – t 1815 – ben alapították és azóta, az egyik legöregebb és legpatinásabb vitorlásklub a világon. Isle of Wight – on a klub székháza az ikonikus Cowes Castle a The Parade nyugati végén. A klubház elől rajtolnak a legnagyobb versenyek, hiszen ez az egyik legtökéletesebb spot, mind a nézőknek mind a versenyzőknek. Az ikonikus épület mellett az ágyúsor sem elhanyagolható, amivel napjainkban is rajtoltatnak még a szigeten. A klub folyamatosan egész szezon folyamán szervez versenyeket, illetve más klubokkal együttműködve segít a rajtoltatásban.

Royal London Yacht Club (1838):

The Royal London Yacht Club – ot 1838 – ban alapították. A RLYC otthona 1868 óta egy elegáns clubház szintén a The Parade – on Cowes – ban. A club folyamatosan szervez versenyeket, túrákat és társadalmi eseményeket is. A legnagyobb esemény a klub rendezésében a Cowes Classic Week, a legnagyobb ilyen típusú klasszikus hajó regatta a világon. A klubot eredetileg Londoni úriemberek egy csoportja alapította, akik a Temze – n vitorláztak és a Coal Hole Tavern – ben találkoztak. Hajóikat akkoriban a Temze parton tartották az Arundel – lépcsőnél, amely akkor az Arundel Yacht Club megalakulásához vezetett.

1845-ben a tagok megszavazták a „Londoni Yacht Club” nevet, de engedélyt még nem kaptak a város jelképeinek használatára. Ez még egy évbe telt, amikor is 1846 – ban az akkori főpolgármester engedélyezte a jelképek használatát.

1849 – ben HM Adelaide, IV. Vilmos király özvegye lett a londoni jachtklub védnöke, így a klub „királyi” lett. A klub virágzott a Temzén, ahol tevékenysége széles körben támogatott volt. 1882 – ben azonban úgy döntött a tagság, hogy Cowes – ban, Isle of Wight – on is szükség lenne egy bázisra, hiszen ez az egyik legaktívabb vitorlás központ a szigetországban. Ezután költözött a Club a Parade – on lévő Regency House – ba, amely ma is a klubházként funkcionál.

A Royal London Yacht Club spotágra gyakorolt hatása a kezdetektől fogva nem csökkent, hiszen a klub meghatározó szerepet játszott az universal set of rules and a system of measurement kidolgozásában. Emellett mind a mai napig számos versenyt rendez a Metre osztályoknak, vagy akár említhetnénk még a Tempest vagy az Etchells osztályokat is, melyeknek Világbajnokságot rendezett a RLYC.

Cowes Corinthian Yacht Club (1952):

A Cowes Corinthian Yacht Clubot 1952 – ben alapította Tiny Mitchell, egy jól ismert keleti part vitorlázó, aki a Burnham – i Royal Corinthian Yacht Club elnöke volt. Tiny ideje nagy részét Cowes – ban töltötte, mivel úgy találta, hogy a Solent a legalkalmasabb vitorlázás helyszín a 6mR jachtoknak. Tiny úgy találta, hogy a klub által jelenleg elfoglalt földterület alkalmas arra, hogy a helyi vitorlázók saját klubot építsenek, és ezzel lehetővé tegyék hajóik tárolását és vízre bocsátását is. 500 fontért szerezte meg a Birmingham Road – on található telket, a helyiek pedig mindenben támogatták. Tiny – t választották meg első klubelnöküknek, mely pozíciót 1964 – ben bekövetkezett haláláig töltötte be. 

Figyelemre méltó, hogy 1953 – ban, mindössze egy évvel az alapítása után, a klub már Round the Island Race – t indított jolléknak. Ez óriási vitákat váltott ki az országos, és a helyi a vitorlássajtóban is, de szerencsére az időjárás kegyeibe fogadta a mezőnyt, amely lehetővé tette a 180 hajós flotta biztonságos célbaérkezését.

Azóta a klub több nagy nemzetközi versenynek is rendezője volt már, mint például a Flying Fifteen vagy a Sonar VB – nek, J-24 Európabajnoksnak, valamint számos nemzeti és regionális bajnokságnak Etchells, Dragons, Flying Fifteen osztályokban.

Island Sailing Club (1889):

A Island Sailing Club létrejöttét, Charles Baring tábornoknak köszönheti, aki bár tagja a Royal Yacht Squadron – nak, egy új klubot szeretett volna alapítani, amely minden vitorlás igényt kielégít. 1889 márciusára megbeszélést szerveztek a Marine Hotelben, a jelenlegi klubház közelében, és bizottságot alakítottak. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy H.C. Damant és Godfrey Jackson nagy szerepet játszott a tábornok támogatásában és a klub megalapításában.

A befogadás szellemiségét tükrözve az alapítók között volt admirális, tábornokok, orvos, ügyvéd, vitorlakészítő, vaskereskedő, római katolikus pap, földügynök, mérnök, ügyvéd, színész, nyomdász, drapériakereskedő, bankár, építész… Az első hónap végére a klubnak 50 tagja volt, és a tábornokot nevezték ki Commodore – nak. Ingatlant vásároltak Cowes – ban a High Street – en, és Richard Barrow építészt bízták meg a klubház tervezésével és megépítésével.

Megtervezték a klub jellegzetes logóját, piros háttérrel és sárga várral. Az idők során a klub népszerű és meghatározó Solent – i klub lett, amely főleg kishajós versenyeiről ismert. Emellett az egyik legnagyobb verseny, amit a club szervez az a Round the Island Race. A klub alapértekei és legfőbb törekvése, még mindig az, hogy a vitorlázás mindenki számára elérhető legyen…

Royal Ocean Racing Club (1925):

A Royal Ocean Racing Club – ot (RORC) 1925 – ben alapították. A klub fő profilja, hogy világszerte részt vesz offshore versenyek szervezésében. A RORC a Solenten is számos versenyt szervez, köztük talán a két legkiemelkedőbb a korábban népszerű Vice Admiral’s Cup, és a kétévente megrendezésre kerülő Rolex Fastnet Race.

…és végül de nem utolsó sorban…

Royal Thames Yacht Club (1775):

A 249 éve alapított Royal Thames Yacht Club (RTYC) a világ legrégebbi, folyamatosan működő jachtklubja. A londoni klubház kiváló helyen, a Knightsbridge 60 szám alatt található, kilátással a Hyde Parkra. Cowes – ban a The Royal Thames Yacht Club bázisa a Shepards Marina. Az 1775 – ben alapított Royal Thames Yacht Club a világ legrégebbi jachtklubja, valamint a legrégebbi királyi jachtklub.