A vitorlásversenyek közül mint ismeretes az America’s Cup a legidősebb a maga 168 évével, de talán a Kiler Woche – ről is érdemes néhány mondatot szólni hiszen idén rendezik meg 125. alkalommal, de maga a verseny története 137 éves.

A versenyt először 1882 – ben rendezték meg. Az időpontja általában mindig június végén az északi tengeri nyár közepén van. A versenyt négy klub rendezi (Kieler Yacht Club, Norddeutscher Regatta Verein, Hamburg Segel Club, Verein Seglerhaus am Wannsee) és az olimpiai osztályoktól kezdve a nagyhajós osztályokon át a klasszikus hajókig mindenki számára egyaránt kínál versenyzési lehetőséget. A Kieler Woche nem csak Schleswig – Holsten tartomány fővárosának Kiel – nek, a legnagyobb versenye, hanem a Világ legnagyobb vitorlás eseménye is egyben. Az eseményen rendszerint közel 5000 vitorlázó és nagyjából 2000 hajó vesz részt rendszeresen. Kezdetben egyszerű versenyként indult az esemény, de az elmúlt több mint százharminc évben igazi vitorlás és kulturális fesztivállá nőtte ki magát. A fesztiválon a közel két hét alatt rengeteg koncertet és kulturális eseményt szerveznek, ami remek kiegészítése a vízi rendezvényeknek. A vitorlás versenyek központja a Kiel – i öböl és a Kiel – i olimpiai kikötő.

A rendezvény nagyhajós felvonulással kezdődik, ahol a Tall ship – ek és a régi klasszikus hajók is megmutathatják magukat, a tüzijátékok és a koncertek fényében Kiel belvárosában. Az eseményen általában közel száz klasszikus hajó képviselteti magát. Ezt a felvonulást és a klasszikus illetve Tall ship versenyt 1972 – ben rendezték meg először az olimpiai játékok tiszteletére.

A Kieler Woche – tól szintén elválaszthatatlan az esemény komoly média megjelenése. Jelenleg teljesen természetes a modern social media és az élő tv közvetítések megléte, de az eseménynek még van egy komoly védjegy méghozzá a plakátok. A versenyre 1948 óta minden évben készül külön plakát, amit egyébként emlékplakett formájában is be lehet szerezni, illetve a hajóknak a nevezési csomagjában is benne rejlik. A verseny rendezői rendkívül büszkék erre és nagy hangsúlyt fektetnek arra is hogy minden évben valamilyen neves művészt kérjenek meg arra hogy tervezzen a Kieler Woche – re.  

Történelem:

1882.június 23 – án rendezték meg az első versenyt, ahol 20 hajó indult. Az első versenyt már lehet nemzetközinek nevezni, mivel a versenynek már volt egy dán indulója is.

1889 A német császár II. Wilhelm is megtekintette a versenyt az első alkalommal.

1892 Ebben az évben már több mint 100 hajó vett részt a versenyen

1894 Ebben az évben lett a verseny hivatalos neve Kieler Woche és ekkor már készült média beszámoló is az eseményről. Ezekben az években már megszokott lett II Wilhelm látogatás a versenyen.

1895 – ben nyitották meg a Kiel – i csatornát amelynek a névadóját (Kaiser – Wilhelm – Kanal) a Kieler Woche – n tartották.

1907 Ebben az évben rendezték a 25. jubileumi Kieler Woche – t.

1915 és 1918 között a Világháború miatt nem rendezték meg a versenyt.

1934 Ez a Kieler Woche – e inkább szólt a náci propagandáról, mint a vitorlázás ünnepéről

1936 Az első alkalommal Kiel lett az 1936 – olimpia helyszíne.

1937 Kieler Woche – t eben az évben a Yacht Club von Deutschland rendezte

1940 és 1946 között a Világháború miatt ismét nem rendezték meg a versenyt.

1972 második alkalommal volt Kiel a nyári olimpia helyszíne, és ahogy fentebb említettük ez volt az első amikor hajós felvonulást rendeztek az esemény végén az olimpia tiszteletére.

1982 – ben ünnepelte 100. születésnapját a verseny

1994 – ben rendezték meg a 100. Jubileumi Kieler Woche – t

A verseny honlapja:

www.kieler-woche.de