A Dragon az egyik legelegánsabb One Design osztály, amit 1929 – ben a norvég Johan Anker tervezett. Az osztály története során rengeteg uralkodó vitorlázott már ebben az osztályban, és napjainkban is igen rangos versenyeket vívnak még e hajóban. A hajót alapvetően a változékony időjárású északi vizekre tervezték, nagyon stabil és kiváló cirkálótulajdonságokkal rendelkezik főleg erős szélben. 1948 – ban az olimpiai hajóosztályok közé került és 1972 – ig a München olimpiáig a versenyprogramban maradt. A Dragon egy hosszú kieles elegáns hajó, aminek a tervei mit sem változtak az idők folyamán. A gyártásánál már 1973 óta használnak modern anyagokat, de az árboc még ma is csak alumínium lehet, illetve a vitorlákban is csak dacron vásznakat lehet használni. A legénység súlya több OD osztályhoz hasonlóan itt is limitálva van. A hajó a második világháború után kapott genua – t és spinakkert is.

Az osztály öt kontinensen több mint 26 osztályszövetséget, és 1450 regisztrált hajót számlált 2004 – ben. Átlagosan ezekből a hajókból évi 40 – 50 db készül, de sok hajót csak napi vitorlázáshoz használnak. Az osztály három legrangosabb versenye a minden évben megrendezésre kerülő Európabajnokság és a Gold Cup, valamint a kétévente megrendezésre kerülő Világbajnokság. A Gold Cup az osztály nem hivatalos Világbajnoksága ahol minden nap csak egy futamot rendeznek és a hat futamból egyik sem ejthető ki. A Gold Cup – okon már többször előfordult, hogy legalább 100 hajós mezőny gyűlt össze, ahol ezek a hajók mind együtt rajtoltak. Az osztály 2008 – óta a Vintage Yachting Games – en is részt vesz, amelyet az olimpiákhoz hasonlóan négy évente rendeznek meg.

Az Olimpiai korszak:

Dragon osztályban az olimpiákon a Norvégok voltak a legsikeresebbek két aranyéremmel, de az érmek számát tekintve a dánok vezetnek, akik 1 arany 2 ezüst és 1 bronzérmet gyűjtöttek. Harmadik helyen a svédek álltak 3 éremmel (1 arany 2 ezüst) illetve az amerikaiaknak is három érmük van, szintén egy arany, de két bronz. Kis érdekesség még az olimpiák történetében hogy az 1960 – as Római olmpiát Constantine görög koronaherceg nyerte.

Világbajnokságok:

1965 – ben rendeztek először Világbajnokságot az osztálynak és azóta minden második évben rendeznek csak. A legeredményesebb nemzet a Világbajnokságokon Dánia, aki eddig 8 arany 5 ezüst és 6 bronzérmet tudott szerezni. Őket Németország követi, öt arany hat ezüst és négy bronzéremmel. Ezen érmek egy részét még ugyan külön kelet és nyugat Németország színeiben szerezték de ez mit sem von le az értékükből. Napjainkban sem lepődünk meg azon, hogy a dragon osztályban az élmezőny nem saját nemzeti színekben versenyez hanem profi vitorlázóként valamilyen más ország zászlója alatt. Például a 2015 – ös La Rochelle – i világbajnokságon a dobogó első és harmadik helyén is az Arab Emirátusok beli egység végzett, de a legénység német és orosz és ukrán vitorlázókból állt. Visszatérve a világbajnokságokhoz a harmadik legeredményesebb nemzet Ausztrália, négy arany négy ezüst és öt bronzéremmel.  Az eddigi huszonnyolc világbajnokság alatt összesen tíz nemzet tudott nyerni példának okáért az utolsó két Világbajnokságot török egység nyerte.

Európabajnokságok:

1946 – ban a Yacht Club de France elhatározta, hogy Madame Virginie Hériot emlékére egy nemzetközi Kupát alapít, amit Coupe Virginie Hériot néven ismerünk. Ez a Kupa a Nemzetközi Dragon Szövetségnél van, de a Yacht Club de France tulajdona. A két szervezet megállapodása értelmében ez a trófea lett a Dragon Európabajnokságok hivatalos díja. Az első Európabajnokságot 1978 – ban rendezték ekkor még általában két évente, de 2002 – től már évente rendeznek kontinensviadalt. A kontinensviadalokon a legeredményesebb nemzet Németország, mármint az érmek számának tekintetében ami azt jelenti, hogy eddig 8 arany 4 ezüst és 4 bronzérmet szereztek. Második helyen áll Dánia az érmek számában de ők összesen kilenc aranyat nyertek eddig. A lista itt is egy kicsit fals, mert a korábban hazai színekben induló német vitorlázok Ukrán és Emirátusi színekben is nyertek EB – t.

Gold Cup:

A Nemzetközi Dragon Kupát 1937 – ben mutatták be a Clyde Yacht’s Conference tagjai, annak érdekében, hogy létrehozzanak egy olyan versenyt, ami az Európai nemzetek között, a barátság és a sportszerűség jegyében zajlik. Ez a versenyt lett később a Dragon Gold Cup. A Clyde Yacht Clubs Association tagjai a Gold Cup – ra különleges szabályokat hoztak, például a napi egy futamot és a kiejtő nélküli versenyt. A Gold Cup a kezdetektől fogva egy családias esemény volt a Dragon osztályban, ahová az eredeti céloknak megfelelően rengeteg országból érkeztek a versenyzők. Talán pont ezért is nőtt a presztizse annyira a versenynek.

1965 – ben amikor megrendezték az első hivatalos Világbajnokságot a Gold Cup, “már” csak nem hivatalos Világbajnokságként vonult be a köztudatba. A Clyde Yacht Clubs’ Association megalkotott szabályok szerint a Gold Cup – ot minden évben meg kell rendezni, és a győztes csak egy évig őrizheti a Kupát. Az eredeti kiírás szerint a helyszíneket minden évben változtatni kell, és az alábbi országok valamelyikében kell megtartani a versenyt: Skócia, Franciaország, Svédország, Németország, Hollandia és Dánia. Ezt az eredeti országokra vonatkozó szabályt 1997 – ben felülvizsgálták és Belgiumal, Írországgal, Hollandiával, Norvégiával, Portugáliával, Spanyolországgal és az Egyesült Királysággal egészítették ki. A rendező országot még ma is a Clyde Yacht Clubs’ Association és a Nemzetközi Dragon Szövetség választja ki. Ami még változás volt, hogy az induló hajók számát 120 hajóban maximalizálták.

A legsikeresebb vitorlázó a Gold Cup – ok történetében a dán Arge Birch volt, aki hét alkalommal (1963,1964,1966,1968,1969,1970,1972) hódította el a trófeát. A második a listán Ole Berntsen akinek ötször (1949,1954,1957,1960,1962) sikerült nyernie. A dobogó harmadik fokán is egy dán vitorlázó Jorgen Schönherr áll négy győzelemmel (2003,2004,2005,2018). Őket a német Markus Wieser követi, aki három Gold Cup – ot nyert (2011, 2013, 2014) igaz nem csak német, hanem ukrán és Emirátusi színekben is. A legeredményesebb nemzet Dánia összesen 32 Gold Cup – ot nyertek eddig.

A Dragon technikai adatai:

Tervező:                        Johan Anker

Tervezés éve:                 1929

Teljes hossz (LOA):       8,9 m

Szélesség:                      1,95 m

Merülés:                        1,2 m

Súly:                              1,72 t

A Nemzetközi Dragon Osztályszövetség honlapja:

http://www.intdragon.net

A Magyar Dragon Osztályszövetség honlapja:

http://www.dragonclass./hu