A klasszikushajok.hu – n szeretnénk több nagy európai és tengeren túli klasszikus yacht versenyt illetve versenysorozatot is bemutatni. Az egyik ilyen nagy versenysorozat a Panerai Classic Yacht Challenge (volt), ez egy tíz versenyből álló sorozatot jelentett, ami között több amerikai és európai verseny is például a Bristol Herreshoff Classic Yacht Regatta, a Les Voiles de Antibas, a Regatta Royal Cannes vagy a British Classic Week is szerepelt. A múlt idő használata, azért aktuális, mert ugyan 2005 óta folyamatosan sponzorálta a versenyeket az olasz óramárka, de pont tavaly év végén jelentette be, hogy kiszáll a sorozatból és csak egy versenyt méghozzá a British Classic Week – et fogja támogatni 2019 – ben. Talán érdemes megnézni miért is látott még ebben a versenyben fantáziát a Panerai.

A Panerai British Classic Week a legrangosabb angol klasszikus yacht verseny, amit 2001 óta minden évben megrendez a British Classic Yacht Club, azaz idén ünnepli 18. születésnapját a verseny. A történet 2001 – ben az America’s Cup 150 éves jubileumával kezdődött, ami akkor még csak inkább a szigetország hajóit hozta lázba, de az elmúlt 18 évben már nem csak európai de Ausztrál és Új – Zélandi résztvevői is vannak a versenynek. Az első versenyen összesn tíz hajó állt a rajthoz és az esemény „csak” egy hétvégi regatta volt. Az elmúlt 18 évben már egyhetes versenyé nőtte ki magát és megfelelő klasszikus hajókhoz illő sponzorra talált a Panerai óramárkában. Az olasz óramárka a Panerai Lounge – al és a versenyfaluval is emeli az esemény színvonalát. 2012 – ben már több mint 80 hajó versengett öt kategóriában. A versenyek mindig családias hangulatban zajlanak hiszen itt az elsődleges szempont nem a vérremenő versengés hanem a klasszikus hajók szeretete és a hagyományok ápolása. Talán azért is maradt meg a sponzor ennél a versenynél mert a Solent – nél és a Royal Yacht Squardon – nál illetve a  British Classic Yacht Club – nál tökéletesebb helyet nem is lehetne elképzelni a klasszikus hajó számára.

A regatta az idei évben július 13 és 20 között kerül majd megrendezésre a Solent – en. Az idei versenyt megint a Royal Yacht Squardon rendezi aminek egy részversenye lesz az Isle of Wight – ot megkerülő futam július 15. – én. Július hónapban amugy sem fognak unatkozni a Solent – en hiszen a Panerai British Classic Week előtt kerül megrendezésre a Nautor Swan European Regatta, majd a Classic Week után közvetlenül a 8mR yachtoknak rendezik a Világbanokságát.

A verseny rendezőjének honlapja:

https://britishclassicyachtclub.org