Úgy tűnik, szeles hétre számíthatnak a versenyzők az idei Maxi Yacht Rolex Cup – on, amely hétfőn kezdődik a szardíniai Porto Cervo – ban. Két J – Class, a Velsheda és a Svea indul csak a versenyen, akik így a többi Maxi – val együtt fognak versenyezni és értékelésre kerülni, nem pedig külön osztályban.

Ha az igért erős északnyugati szél a vártnak megfelelően bejön, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb teszt a technikáknak a jövő havi J – Class Barcelona Regatta előtt, de a csapatok már alig várják, hogy visszatérhessenek Porto Cervo – ba, ahol már mindkét hajó tudott Maxi Yacht Rolex Cup – ot nyerni.

A Svea navigátora, Steve Hayles így nyilatkozott: „Számunkra a nagyjából a Maxi Yacht Rolex Cup már megszokott verseny. Szeles hétnek nézünk elébe, ami tökéletes gyakorlás a csapatnak a Barcelonai verseny előtt. Ezt a versenyt mindig élvezzük. Az előrejelzés északnyugait szelet ír, aminél nem keletkeznek hatalmas hullámok, így remek versenynek nézünk elébe.

A Velsheda taktikusa, Tom Dodson pedig így nyilatkozott: „Mindig szeretek visszatérni és versenyezni Costa Smeralda – n. Jó lenne újra külön versenyezni a J – Class – okkal de most a Maxikkal kell majd, persze a legfontosabb az egymás elleni küzdelem lesz.”

A 2024 – es Maxi Yacht Rolex Cup – ot szeptember 8 – 14 között rendezik, melynek a Yacht Club Costa Smeralda ad otthont és az International Maxi Association szervez.

A J – Class – ról:

A J – Class versenyzés gyökerei a világ legrégebbi nemzetközi sportversenyéhez, az America’s Cup – hoz nyúlnak vissza. A J – Class Association (JCA) 2000 – es megalapítása óta az osztály jelenlegi és jövőbeli érdekeinek védelmével, illetve ezen hajók újjászületésével foglalkozik. Azóta elfogadtak egy egységes osztályszabályzatot, mely alapján a kétezres évek elején több replika is megépült. Jelenleg 9 hajós a flotta, mely rendszeresen versenyez a karibi és a mediterrán térségben is.