A www.klasszikushajok.hu – n korábban több hazai és nemzetközi, kisebb és nagyobb versenyt is górcső alá vettünk már, a Rolex Fastnet – től elkezdve a Kékszalagon át a Pempő Kupáig.

Az szinte minden vitorlás versenyzőnek természetes hogy versenyre jár hétvégenként de, talán annak is érdemes néha utánanézni, hogy a verseny, amire éppen letévedünk mi a története.

Mostani részünkben egy hazai versenysorozatot vizsgálnánk, meg ami talán nem csak azért különleges mert versenyzői szemmel is teljesen vállalható program (havi egy verseny), hanem azért iss mert a klasszikus vitorlás értékeket és hajóosztályokat őrzi meg, nem hagyja elveszni őket. Szerencsére a Rendező klubnak nem ez az egyetlen ilyen tevékenysége, amit a vitorlázásért tesz.

Ez a verseny nem más, mint a Földvári regatták.

Ki hinné, de ezt a verseny sorozatot Erdélyi Béla ötlete alapján a Spartacus Vitorlás Egylet rendezte meg először több mint 10 éve 2013 – ban. A fő cél az volt a 2012 – ben Olimpiai státusztát elvesztő Star mezőny ne essen szét és itthon is legyen lehetőség arra, hogy a mezőny megmaradjon. A Star osztály életében szerencsére ez külföldön is megtörtént, ebből lett a Star Sailors League, amely először csak a Bahamákon megrendezett SSL Final – okkal hívta fel magára a figyelmet, majd két éve illetve tavaly az SSL Gold Cup – al is, amit elsőként a Magyar csapat nyert meg.   

De visszatérve a Földvári Regatták – ra. A Star mellett talán természetes volt, hogy a Spartacus másik és oly kedvelt hajóosztálya, amely Barcelona (’92) után vesztette el az Olimpiai státuszát szintén szerepeljen a sorozatba, így a sorozat végül ezzel a két hajóosztállyal (Star, FD) indult.

A Földvári Regatták ideális lehetőséget biztosít arra, most már nem csak ennek a két osztálynak, hogy a nyár folyamán minden hónapban egyszer összemérhesse a tudását. A Star és az FD esetében gyakorlatilag a sorozat jelenti a szezon gerincét, hiszen Pünkösdkor a Dolesch Iván Emlékverseny (május) után, június, július és augusztus folyamán a Földvári Regatták következnek, majd a „szezon lezárása” a szeptember eleji Bajnokság a Hollandisoknak, illetve Flottabajnokság a Star osztálynak.

A sorozatban rejlő lehetőségeket más osztály is észrevette, és most már a katamaránok is állandó résztvevők, illetve az elmúlt években a Velencei tó alacsony vízállása miatt a Kielzugvogel flotta is csatlakozott a földvári versenyekhez.

Idén újabb osztály csatlakozik a Földvári Regattákhoz, sajnos ez is egy „félig” olimpiai státuszát elvesztő osztály a 470 – es lesz.

A verseny sorozat részleteit az egyesület honlapján lehet megtalálni:

www.spartacus.hu