A faárbócok mindig is odafigyelést és alapos karbantartást igényelnek főleg a téli időszak során. A francia Morbihan – i székhelyű Woodspars, a faárbócok és riggek specialistája elmondja, milyen bevált módszereket kínálnak azoknak a hajósoknak, akik rájuk bízzák hajójukat és rudazataikat.

A fa árbocok rendszeres karbantartás elengedhetetlen!

Mindenki tudja, hogy a fa egy élő anyag, amely odafigyelést és rendszeres karbantartást igényel. A hajótulajdonosok egy része, akinek fa árbócuk van, sajnos ezzel nem mindig vannak tisztában. „Folyamatosan azzal a kérdéssel keresnek meg minket különböző ügyfelek: hogy van egy régi faárbocom, mit lehetne csinálni vele. Általában amikor már ezt kérdezik akkor nagyobb a baj, mint egy éves rutinszerű karbantartás. Samuel Zambaldi, a Woodspars és a Charpentier Marine Morbihan alapítója, néhány dologra felhívja a figyelmünket ami a karbantartásban hasznos lehet.

Évről évre érdemes figyelni és megújítani az árbócon lévő lakkozást!

Sok hajós számára a fa a lakk szinonimája. Noha a rétegesen öltözködő ember számára a rétegek nem mindig kényelemesek, de az árbócok és egyéb fa felületek védelmének ezek a lakkrétegek elengedhetetlen részei. Samul Zambaldi elmond néhány dolgot, hogy mit és hogyan alkalmaznak a Woodspars – nál. „Minden lakk és felületkezelés ki van téve az UV sugárzásnak. Rendszeres karbantartás nélkül ezek a rétegek lebomlanak, láthatóvá válik a fa, és ez lehetőséget biztosít a gombáknak, hogy bejussanak a fába illetve magában hordozza a rothadás veszélyét. Érdemes legalább minden második évben kicsit megcsiszolni a felületet és új rétegeket felvinni, mert évről évre legalább 1 – 2 réteg lakk eltűnik a nap hatására. Nagyon fontos megnézni, és figyelni, hogy hol van kopás a felületen, hol mennek a felhúzók és mennyire koptatják a fa felületét.”

Ellenőrizze a rudazat szerelvényeit!

A rudazat elemeinél a fém veretek és a rögzítési pontok azok, a helyek, amik potenciális veszély forrásként jelentkeznek. „A fa nagyon jól viseli a hajlítást, de kevésbé a nyírást. A szerelvényeket rögzítő csavarok megrongálják és megnyitják a fát, ahol beszivároghat a víz. Az árbocok 80 % – a a vasalatoknál korhad el. Ezért ezeket a vereteket minden éveben szét kell szerelni, hogy ellenőrizni tudjuk és szükség esetén javítani lehessen, az alkatrész részleges cseréjével vagy tömítéssel” – mondja a Woodspars alapítója.

Figyelje és javítsa az árbóc repedéseit!

Az utolsó fontos dolog a farudazatok szakértője szerint, a repedések. Ez egy olyan természetes jelenség, amire figyelni kell. „A fán lévő repedések természetes jelenségek, amelyet az anyag száradása okozhat. Ha a tulajdonosok erre is odafigyelnek, akkor ez könnyen kezelhető, rugalmas gittel vagy epoxigyantával. Ezek az eljárások és anyagok már lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy megmentsünk egy gyönyörű fa rudazatot” – zárja Samuel Zambaldi.