Pontosan öt évvel ezelőtt 2018 – ban jártam kint először az Attersee Austrian Classic – on, ami akkor és most is a 22- es Binnejollék Európabajnoksága is volt egyben. Már akkor is lenyűgözött, hogy Austriában (de Németországban is) kicsit másként gondolkoznak a klasszikus hajókról és flottákról. Kinek – kinek pénztárcájának megfelelően van hajója, de ezeket a hajókat és flottákat gondosan kezelik és megőrzik több generáció számára.

A versenyre összesen négy osztályban 41 hajó nevezett. A királykategória a Sonderclass volt a legkisebb osztály de itt is négy csodálatos hajó versenyzett. A 22 – es Binnejollékból tíz egység érkezett, az O – jollék 19 – en voltak és a YS kategóriában is nyolcan indultak. Lehet itt is érdemes tanulni a rendezőktől, hogy hogy lehet egy pályán versenyeztetni Dragont, fakalózt, 5.5mR yachtot, 35m2 reinjollét illetve 15m2 – es Jollét egy klasszikus pályaversenyen.    

Öt évvel ezelőtt a J555, Zygo – val sikerült vitorlázni de idén ismét magyar hajó és legénység is képviseltette magát az eseményen. Nevezve ugyan még a J (HUN-56) lett, de inkognitóban, már az „elkészült” Viharmadárt próbáltuk tesztelni a versenyen. A felkészülésünk nem sikerült túl acélosra, mert egy percet sem tudtunk vitorlázni az új hajótesttel és az első futam előtt 20 perccel még vereteket szereltünk a hajóra. Ennek fényében még apróbb technikai problémák hátráltattak abban, hogy bárhány futamot is befejezzünk. Ennek ellenére, hogy a megrendezett hat futamból egyet sem sikerült befejeznünk, jó volt látni hogy az osztrák és a német flotta (egy része) örömmel fogadta az új hajót. Talán az sem elhanyagolható tényező hogy az esti beszélgetések alatt folytatódott a lobbitevékenység annak érdekében, hogy kishazánkban 2010 és 2017 után valamikor újabb 22 – es Binnenjolle EB – t rendezhessünk majd…

2024 – ben Németországban lesz az Európabajnokság és ami már biztos, hogy egy de lehet hogy akár két magyar hajó is rajthoz tud majd állni a versenyen..

Eredmények:

https://www.uycas.at/regatten.html