Idén szeptember 8. és 10. között hetedik alkalommal rendezik meg a Marina Monfalcone – ben, az International Hannibal Classic – Memorial Sergio Sorrentino Tropy – t, amely a vintage és klasszikus vitorlások egyik olaszországi ünnepe.

Az esemény szervezője a Monfalcone Yacht Club (korábban Yacht Club Hannibal – www.yachtclubhannibal.it). A versenyen a club vitorlázói is képviseltetik magukat, hiszen a clubelnök Germano Scarpa és Loris Plet is versenyez majd az 1974 – ben épült Hwyl fedélzetén.

Idén már a Metre osztályok (5.5mR, 6mR, 7mR, 8mR) is beszállnak a versenybe, ők pedig a Classic Meter Race – CiviBank Trophy – ért küzdenek majd. A 6mR mezőnyben már most biztos hogy lesz egy két különleges hajó, hiszen a 1911 – es Margaux és az 1919 – es Rieke is versenyez majd. Az esemény a Coppa AIVE dell’Adriatico harmadik állomása.

A többi hajó az alábbi osztályokban tud majd versenyezni: Vintage Yachts (1950 – ig), Classic Yachts (1975 – ig), Classic IOR (1970 és 1984 között épült hajók), Open Classic (beleértve a Spirit of Tradition típusókat is). A nevezettek között lesz még különleges hajó, hiszen a Marina Militare (olasz haditengerészet) az 1972 – ben épült sloopja a Sagittario, és az 1858 – as cutter a Sorella is rajthoz áll majd, amely hajó a Földközi – tenger legrégebbi versenyhajója.

A International Hannibal Classic – ot a FIV (Federazione Italiana Vela), a C.I.M. (Comité International de la Méditerranée) és az AIVE (Italian Vintage Sailing Association), patrónálja.

A verseny idején két szimpózium is lesz, még amit Federico Lenardon hajótervező és építő, illetve Cristiano Bettini admirális tart majd. Az első estén az „International rule early boats” címmel Federico Lenardon tart előadást, a második estén pedig Cristiano Bettini tengernagy, aki a klasszikus vitorlás hajótestek tervezéséről beszél majd.

Federico Lenardon az Cantiere Alto Adriatico hajógyár tervezője, aki korábban Trieszt – ben Carlo Sciarrelli mellett tanult. Federico nevéhez számtalan klasszikus hajó megújulása fűződik, mint például az 1907 – ben épült 6mR yacht az Onkel Adolph, az 1911 – es szintén 6mR yacht a Margaux, az 1910 – es 7mR yacht a Hiawatha, de emellett rengeteg14’ – es dinghy – t is felújított.

A másik előadó Cristiano Bettini aki pályafutása során a Grecale romboló parancsnoka volt. Ezután többször is átvitorlázott az Atlanti – óceánon, majd a Livornói Tengerészeti Akadémia parancsnoka lett.

Az esemény továbbra is Sergio Sorrentino (1924-2017) vitorlázó nevét viseli, aki korábban Dragon osztályban vitorlázott, kétszeres olimpikon (1956, 1964) és a Marina Hannibal alapítója. Szintén ebben a kikötőben hozták létre az Olasz Vitorlás Szövetség első iskoláját a „Tito Nordio” – t. Az esemény honlapja: www.yachtclubhannibal.it