A Folly 1909 története (8mR first rule) egyedülálló lehetőséget kínál a vitorlázás történetének mindenki által elismert és egy teljesen unikális részének megismerésére is.

Charles Nicholson, a 20. század vitathatatlanul egyik leghíresebb jachttervezője, akinek a nevéhez olyan J – class és más jachtok fűződnek, mint a Shamrock, a Velsheda és az Endeavour, valamint a Veta (később Creole). A Folly – t saját személyes használatra tervezte és építette a Camperben. & Nicholson Gosport – i gyárban, az Egyesült Királyságban.

A közelmúltban az argentin jachttervező, German Frers vásárolta meg a hajót, és az olaszországi Cantiere dell’Argentario – ban teljes körű felújításon esett át. Miután befejezték a hajótest aprólékos minden részletre kiterjedő felújítását, a hajó rudazata is teljes mértékben megújult.

A hajó jelenleg Dél-Franciaország – i bázissal rendelkezik, ami segít abban, hogy a Mediterránumban rendezett klasszikus yacht regatták rendeszeres résztvevője legyen. A Folly vitorlafelülete kicsit nagyobb, mint a többi 8mR jacht – é, de a hajó így is tökéletesen vitorlázható vele.

A Camper & Nicholson – ról:

A Camper & Nicholsons hajógyár története Angliában egyet jelent a versenyjachtok fejlődésének történetével. A gyár fejlődése során folyamatosan az angol  arisztokráciának építette a legjobb hajókat. Ez egy történet, amely összefonta a Nicholson család generációit az ipar, a technológia és a társadalom vezető rétegeivel. A gyár folyamatos beszállítója volt a brit királyi családnak, ők építették, és tartották karban az uralkodóház ikonikus jachtjait. A Camper & Nicholsons úttörő szellemisége és vendégköre mérföldkőnek számít a vitorlássportban.

A Camper & Nicholsons ma is nagy figyelmet fordít archívumának megőrzésére. Ennek jegyében partnerségben áll a British National Maritime Museum – al, ahol jelenleg a cég archívumát is tárolják. Az archívum katalogizálásának segítésével, az eredeti információk hozzáférhetővé tételével, elősegítik a Camper & Nicholson flotta megőrzését és adott esetben tökéletes helyreállítását, amennyiben ez szükséges. A Follyt 1909 – ben jegyezték be a Camper & Nicholson gyár nyilvántartásába 188 – as rajzszámon. Ez egy olyan szám, amelyről úgy gondolják, hogy nagy anyagi befolyással és sikerrel bír, ami valóban illik is egy ilyen csodálatos és lenyűgöző jachthoz.

Folly 1909 – A hajó technikai adatai:

Típus: International 8mR yacht (First rule)

Rudazat: gaff cutter

Építés éve: 1909

Teljes hossz: 11.5 m

Vízvonalhossz: 8,32 m

Szélesség: 2,22 m

Vitorlafelület: 122 m2

Tervező: Charles Nicholson

Építő: Camper & Nicholson, Gosport

Eredeti tulajdonos: Charles Nicholson, Jules Valton

Yard No.: 188

https://www.folly1909.com/