A 2022 – es szezon a J – Class keménymagja számára új lendületet és kiélezett küzdelmeket jelentett, ami egy jó alapot jelenthet a J – Class jövője számára.

Öt éve volt a legnépesebb a flotta, amely az America’s Cup programoknak és az első és máig egyetlen Newport R.I.  – n rendezett Világbajnokságnak is köszönhető volt. A Covid és a 36. America’s Cup sem kedvezett a flotta lelkesedésének, de idén a tulajdonosok számára a legnépszerűbb programot sikerült összerakni egy Karib – térségi versennyel (STB) illetve két Európaival.

Az idei szezon sok szempontból a tökéletes első lépés a 2024 – ig tartó pályán, amikor úgy tűnik, hogy egy nagyon erős J – Class flotta gyűlik majd össze Barcelonában, hogy a 37. America’s Cup ideje alatt a második J – Class Világbajnokságon összemérhessék tudásukat.

Az új tulajdonosok új életet leheltek két J – Class kampányba, és debütálásuknak egyből győzelem is lett a jutalma. Idén az osztály márciusban visszatért a Saint Barth’s Bucket – re, ahol három hajó élvezte a klasszikus karibi passzátszelek kínálta lehetőségeket. A versenyt a J5 Ranger nyerte a JK6 Hanuman és JK7 Velsheda előtt. A Ranger győzelme, új tulajdonosa számára, váratlan lehetett, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a hajón az offshore és óceáni vitorlázók mellett egy America’s Cup győztes páros Ed Baird és John Kostecki diktálta a taktikát.

A debütáló győztesek sorozata júniusban folytatódott a Palma Superyacht Cup – on, ahova 2014 – óta először tért vissza a J – Class mint osztály. A JS1 Svea a tél folyamán, svéd tulajdonosokhoz került és a felújítás után itt Palma – n debütált. A hajót eredetileg a svéd Tore Holm tervezte így nagy öröm az új tulajdonosok számára, hogy svéd zászló alatt hajózhat. A Svea csapata, a J – Class világbajnok taktikus és VOR veterán Bouwe Bekking irányításával, tapasztalt offshore, valamint fiatal versenyzőkből állt – akik többsége még soha nem versenyeztek J – Class jachton, de mégis gyorsan összekovácsolódtak egy regatta győztes csapattá. A Palmai – öbölben főleg gyenge szelekben mind a négy J – Class (JS-1 Svea, J8 Topaz, J5 Ranger, JK7 Velsheda) tudott futamot nyerni, de az összetett győzelmet a debütáló Svea szerezte meg.

A szezon záróeseménye a Maxi Yacht Rolex Cup – volt ahol újra négy hajó versengett (JS-1 Svea, J8 Topaz, J5 Ranger, JK7 Velsheda). Az évente megrendezésre kerülő eseményen, ami egyben a Maxi VB is, nagy öröm volt látni, hogy a J – Class újra külön osztályként versenyez. Costa Smeralda vizein erős és gyenge szelekben valamint pályán és túrán egyaránt összemérhették tudásukat a csapatok. A Svea felülmúlta a várakozásokat, hiszen öt futamból négyet nyert az ötödik győzelem pedig a Velsheda – é lett. Ezzel a győzelemmel a szezonban háromból két győzelmet tudhatott magáénak a csapat, ami igencsak jó előjel a jövőre nézve. A Svea emellett megnyerte a Royal Northern & Clyde Yacht Club Corinthian Cup – ot, ami a J – Class legjobb owner – driverének járó díj a Maxi Yacht Rolex Cup – on. Porto Cervo – ban a Ranger ugyan második lett, de ezzel együtt is 2022 – ben ő szerezte meg a Kohler Cup – ot, vagyis a szezongyőzelmet.

Stuart Childerley az osztályszövetség elnöke, pozitívan értékelte az osztály jövőjét, amely 2023 – ban biztos, hogy több mint három vagy négy hajóval fog versenyezni. A JH2 Rainbow teljes felújítása 2023 nyarán befejeződik Palma – n és ezután már újra tud versenyezni, a JS1 Svea is folytatja a megkezdett versenyzést jövőre is. A Lionheart – on és a Velsheda – n a közelmúltban megkezdték a fedélzetcsere projekteket, és remélhetőleg ezeket jövő év júniusra be is fejezik. A Hanuman várhatóan észak Amerikában marad, de remélhetőleg a versenyekre átvitorlázik majd Európába. Az Endeavour – nak Palma lett az anyakikötője így szintén nincs akadálya a Mediterrán versenyzésnek és a Shamrock felújítása is folytatódik Angliában, ahol a tulajdonosa Hugh Morrison alig várja, hogy 2024 – ben versenyezzen vele.

A J – Class 2023 – as versenynaptárában már két program biztos, a szeptemberi Maxi Yacht Rolex Cup Porto Cervo – ban, és a szeptember 28 és október 1 – je között megrendezésre kerülő Ibiza JoySail Regatta.