Az Antigua Classic Yacht Regatta alapítójának, Kenny Coombsnak az volt a célkitűzése, hogy összehozzon olyan embereket, akik ugyanazt a szenvedélyt érzik a régi klasszikus hajókkal való versenyzés iránt. Mindehhez Antigua tökéletes helyszínnek bizonyult a különleges hajózási tradícióival és a vitorlázáshoz ideális körülményeivel együtt.

A célkitűzés sikerült, hiszen évről évre különböző különleges yachtok és vitorlázók csatlakoztak az eseményhez. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy a verseny az évek során legendássá váljon, és folyamatosan sikeres legyen, attól függetlenül, hogy magángéppel vagy épp flip – flop papucsban érkeztünk a versenyre.

A versenyrendezők célja, hogy visszaállítsák a verseny eredeti szellemiségét. 2023 – ban 34. alkalommal kerül majd megrendezésre, április 19-24. között a verseny, hagyományosan az Antigua Sailing Week előtti időszakban. A verseny bázisa most is a Nelson’s Dockyardban lesz. A versenyprogramban szerepel „Egykezes” és Concours d’Elégance verseny is. A regisztráció után 3 napos verseny következik, amely a híres Parade of the Classics ban csúcsosodik ki melyet az English Harbour – ban rendeznek. Az eseményt az ünnepélyes díjátadó zárja vasárnap este. A hétfői egy pihenőnap lesz, ahol marad idő a pihenésre, a kikapcsolódásra és a szórakozásra is a helyi rumok társaságában.

A részt vevő hajóosztályok változatlanok maradnak – Vintage, Classic, Spirit of Tradition, Traditional és Tall Ships. Az egyetlen változás a korábbi Historic Class – ban történt, amit most Modern Classics – nak neveztek el. Ebben az osztályban azok a hajók indulhatnak, melyek építési anyaga lehet fa, fém vagy más műanyag, a tőkesúly formája sincs korlátozva, de a terveknek több mint 35 évesnek kell, hogy legyenek. Az Antigua Classic Yacht Regattán néhány évet vitorlázó hajóosztály a Dragon a jövőben már nem szerepel a versenyprogramban.

És végül, de nem utolsó sorban a versenypályák a hagyományoknak megfelelően  az Old Road, a Butterfly, valamint egy módosított Kenny Memorial Cannon lesz kiegészítve néhány up and down szakasszal, figyelembe véve ezzel a Spirit of Tradition és a Modern Classics osztályokat is.

A verseny honlapja: www.antiguaclassics.com