Az Amerika Kupa története nem teljes a J – Class hajók nélkül. Ezek a csodálatos vitorlások, amelyek 1930 és 1937 között három alkalommal versengtek a Kupáért. Eleganciájuk és szépségük azt az időszakot tükrözte, amikor a virágzó világgazdaság a spotághoz vonzotta a nagy iparmágnásokat, hogy megméressák magukat a világ legrégebbi sport trófeájáért. Akkoriban olyan nevek versenyeztek, mint Sir Thomas Lipton, Harold S Vanderbilt és Sir Thomas Sopwith. Ez volt Amerika Kupa igazi aranykora. A II. világháború után már költséghatékonyabb vitorlások (12mR) váltották fel az osztályt.

A 2000 – es évek elején ismét előkerültek ezek a csodálatos jachtok és a J – Class második virágkorát éli. Ami megmaradt eredeti hajó azt felújították, illetve régi meg nem épült tervekből elkészültek új hajók. A flotta jelenleg kilenc hajót számlál, nevezetesen az Endeavour – t (JK4), Topaz – t (J8), a Ranger – t (J5), a Svea – t (JS1), a Velsheda – t (JK7), a Shamrock V – t (JK3), a Rainbow – t (JKZ1), a Hanuman – t (JK6), és a Lionheart – t (JH1). A Class Association a legtöbb tulajdonost megkereste az eseménnyel kapcsolatban akik közül már öten jelezték indulási szándékukat a regattán.

A 2024. októberi Amerika Kupa kísérőeseményeként kerül majd megrendezésre a második J – Class Világbajnokság október 7. és 11. között. Eddig mindössze egyetlen ilyen esemény volt az osztály történetében, méghozzá 2017 – ben, Newport R.I. – n. Akkor hat hajó versengett, illetve a Rainbow is ott volt az esemény helyszínén, de nem állt rajthoz. Azóta háromnál több hajós flottát sajnos nem láttunk, de remélhetőleg ez a szám még nőni is fog jövőre Barcelonában.  

Grant Dalton, az America’s Cup Events igazgatója a Barcelonába érkező J –  Class – ról így nyilatkozott: „Amikor először felmerült az ötlet, ez volt az egyik legkönnyebb döntés, amit valaha meghozhattunk. A J – Class az Amerika Kupa történetének, legendájának és szerves részét képezi, és nagyon hálásak vagyunk az osztályszövetségnek és a tulajdonosoknak, hogy éltek a lehetőséggel, hogy a 37. America’s Cup idején Barcelonában rendezzék meg világbajnokságukat.”

A Real Club Nàutic de Barcelona Jordi Puig, a Yacht Club elnöke így nyilatkozott: „A lehetőség hogy az esemény házigazdái legyünk, olyasvalami, amit én és az RCNB minden tagja nagyon vár.”