Gyenge szélben is kiváló küzdelmeket hozott az elmúlt hétvégén a Dragonok hagyományos seregszemléje a Johan Anker Kupán, amelynek idén is az EGIS SE adott otthont Csopakon. A háromnapos regattán az elegáns és a Balaton egyik ékkövének tarott klasszikus osztály tíz hajója mérkőzött meg, akik között a gyenge, 3-5 csomós északkeletiben rendezett futamokon a Luna (Zenthe Ferenc, Zalai Gábor és Kerényi Balázs) kiváló versenyzéssel váltotta aranyéremre a „hazai pálya” előnyét. A klasszikusok között a Tóth Zsolt vezette Nemecsek bizonyult a legjobbnak.

Már a verseny előtt látszott, hogy az esős hét után a Balaton feletti uralmat átvevő anticiklon nem sok esélyt hagy a szél kialakulásának. Péntektől vasárnapig nagyon gyenge északkeleties légmozgások jellemezték a keleti medencét, és ilyen körülmények között a Verebélyi Tibor vezette rendezőséget dicséri, hogy a kiírt nyolc futamból négyet sikerült megtartani. A képek is bizonyítják: ezúttal a türelem, a koncentráció és persze némi szerencse is szükségeltetett, hogy a hajók megtalálják azokat a pici szélerősödéseket, amelyekkel el lehetett vinni a pálmát.

Pénteken sajnos egyáltalán nem lehetett futamot rendezni, szombaton viszont 3-5 csomóban, sokszor megkurtított pályákon sikerült hármat is abszolválni. A Kereked legjobb Dragon-csapata, Zenthe Ferenc Lunája bizonyította, hogy nagyon jól ismerik a Paloznaki-öböl széljárását, mindig megtalálták az apró frissüléseket, és három első hellyel biztosan vezetve zárták a napot. Az üldözők a Nemecsek (Tóth Zsolt és Kozma László) valamint a Carpe Diem (Szűcs István és Péter, Tóth Tamás) mellett nagy meglepetésre feltűnt EGIS kiválóan vitorlázó Cralex-brigádja, az Öveges Dávid, László Emese és Mecsári István  alkotta csapat is.

A szél általában 55-60 fokról fújt, és a cirkálószakaszon nyolcvan százalékban a parti jobbcsapásos takk fizetett, de nem volt mindegy, hogy melyik sávban fordultak a hajók balcsapásra, illetve néha-néha be lehetett kerülni jobbról is az első közé. A Freyja például egy biztos vezető helyről esett vissza a negyedik helyre egy túl korai forduló miatt, a vasárnapi negyedik futamban pedig a Cralex és Hónig Péter Scyllája ért fel a dobogós helyre egy „próbáljuk meg a jobb oldalt, hátha…” jellegű taktikai elemmel.

A vízi élmények mellett a parti események tették teljessé a Dragon osztály flottabajnokságát. Pénteken mintegy tucat érdeklődőnek mutatták be a hajókat, akik közül remélhetőleg többeket viszontlátunk még egy-egy versenyen. Ezután az EGIS vendéglátásában sülthúsos zsíroskenyér-fröccs party várta a fáradt résztvevőket. Szombat reggel a futamokat egy közös reggeli indította, a verseny után pedig kiváló borjúpörkölt és nokedli zárta a napot – ezt a Carpe Diem legénysége ajánlotta fel a mezőnynek.

Vasárnap már csak egy futamot sikerült rendezni, így 14 órakor négy futam után következhetett az eredményhirdetés. Ennek első aktusakánt a Freyja vehette át a Magyar Dragon Szövetség 2022. évi ranglistagyőztesének járó vándordíjat, majd a 2023. évi Johan Anker Kupa díjátadója következett.

Az eredmények itt https://mvszhirdetotabla.hu/johan-anker-kupa-2023/eredmenyek érhetők el.

Összességében elmondható, hogy az EGIS önzetlen munkája és a Dragon-flotta közössége együttesen kiváló eseményt hozott létre, és mindkét fél hitet tett amellett, hogy ezt az együttműködést a jövőben is fent kívánja tartani.

Külön köszönet Mag Andinak a fotókért!