Az eseményt nem minden évben rendezik meg, de lehet így van igazán méltósága ennek a regattának, hogy ezek a csodálatos fa hajók csak öt – hat évente vitorláznak együtt. Szám szerint ez volt az ötödik Fife Regatta, amit korábban, 1998-ban, 2003-ban, 2008-ban és 2013-ban rendezték meg. Ezeken a versenyeken 11, 22, 20 és 20 jachtból álló Fife flotta vett részt. Az idei versenyre 24 nevezés érkezett így méltán lehet mondani, hogy ez az eddigi legnagyobb Fife flotta, ami valaha együtt vitorlázott.

Mindegyik hajó valamelyik Fife alkotása, de a flotta nagy részét a dinasztia legsikeresebb tervezője William Fife III álmodta meg. Mindemellett az elődökről sem szabad megfeledkezni, hiszen a korai 19. században ők tették le a gyár alapjait és teremtették meg a hajógyártást, felhagyva a malomipari és kocsikészítő tevékenységgel. Az idősebb generáció, nem csak halász és egyéb munkahajókat épített, de már nagyobb yachtokat is mint például 1812 – ben a Lamlash – t, vagy az Industry – t ami egy csavarlapátos gőzhajó volt. Két évvel később már csak vitorlásokkal szeretett volna foglalkozni, és célként tűzte ki, hogy gyors és kecses hajókat építsen, amit a következő két generáció is átvett tőle. Napjainkban a Fife jachtokat világszerte tisztelik szépségük és rendkívüli egyedi és minőségi kivitelezésük miatt.

A Richard Mille Fife Regatta idén június 11 én rajtolt Largs – ból ahová a verseny végén vissza is tért a mezőny. A következő napon a flotta Rothesay – be vitorlázott, majd innen a következő etap Kames – ig tartott, és ezután a Kyles Race következett Portavadie – ig. Június 16  án rajtolt a Bute Race ami Portavadie – ból Largs – ig tartott. A verseny a King’s Couse – al zárult ami Largs – ból indult és ide is tért vissza június 17 – én.

A 24 hajós Fife flotta legidősebb hajója a Red volt, ami egy 1886 – ban épült 19 lábas Clyde Class yacht. Szintén a flottát színesítette az Ayrshire Lass, egy 24 lábast hajó, amely 1887 – ben épült és egyik ritka példánya a William Fife II által tervezett, és fennmaradt hajóknak.

Nem hiányozhatott a versenyről a két híres gaff kutter a Moonbeam III (1903) és a Moonbeam IV (1914) sem. A flotta legnagyobb tagja az 1923 – ban épült 69 lábas gaff ketch a Kentra volt.

A következő, hatodik Fife Regattára ugyan még várni kell néhány évet, de az bizonyos hogy a skótok, méltó módon emlékeznek az egyik leghíresebb hajótervezőjükre és ezt a flottát mindig lenyűgöző élmény együtt látni….

A verseny honlapja: https://www.fiferegatta.com/