A 49,5 méteres Van der Graaf szkúner az Eleonora E elsüllyedt, miután egy 60 méteres mentőhajó elütötte a spanyolországi Tarragonában a Port Tárracóban.

Idén június tizedikén, reggel 8 óra körül a Punta Mayor tengeri mentőhajó megkezdte kikötési manőverét, Tarragona kikötőjében, amikor hátramenet közben a fő hajtóművek leblokkoltak. A legénység leállította a motorokat, és két horgony segítségével próbálta lehorgonyozni a hajót, hogy megakadályozza a további sodródást.

Ez sajnos nem volt elég ahhoz, hogy elkerüljék az összeütközést a partfalon kikötött Eleonora E vitorlás jachttal. A hajót a közepén találta el a mentőhajó, amely az ütközést követően rövid időn belül el elsüllyedt.

A Tarragona – i kikötői hatóság azt közölte, hogy személyi sérülés nem történt, és 9 óra 45 perc körül körbekerítették az elsüllyedt hajót, hogy megakadályozzák az esetleges üzemanyag szivárgást.

A holland Van der Graaf által épített yachtot 2000 ben bocsájtották víztre ami eretiler az 1910 – ben épült Westward szkúner replikája volt…