Az Antigua Classic Yacht Regatta a Karibi térség első számú klasszikus yacht versenye, ami évről évre egyre nagyobb mezőnyt vonz ebbe a térségbe. Idén 33. alkalommal kerül majd megrendezésre az esemény ahol az iskolahajóktól kezdve a vintege, a classic, a történelmi ketch, sloop, skúner és yawl kategórián kívül a spirit of tradition hajók is rajthoz állnak majd. 2019 – ben a Dragon osztály újra indulhatott a versenyen és a 2020 évi versenyprogramból sem maradhat ki. Ebben az osztályban már többen neveztek is az idei versenyre, de a saját hajókon kívül a versenyrendezők még hat hajós Petticrow flottával is várják az érdeklődőket. A rendezők a Dragon osztályt még jobban szeretnék motiválni a részvételben, így a győztesnek nem kell nevezési díjat fizetni 2021 – ben. Ez az az osztály, ami 2019 – ben ünnepelte 90. születésnapját illetve amely a világ minden tájáról vonzza a profi vitorlázókat.

A verseny emellett nagy vonzóerőt jelent a történelmi hajóosztályoknak is ahol sok visszatérő van, de mellette minden évben érkeznek új hajók is. Ezek olyan hajók, amit mind 1976 előtt terveztek és építettek különböző anyagokból különböző kiel konfigurációkkal, és amelyeket a legnagyobb tervezők, mint például a Sparkman and Stephens tervezetek. A verseny a J – class – nak ugyan nem kiemelt versenye, de azt sem szabad elfelejteni, hogy pl. a Ranger tulajdonosa ezen versenyen szeretett bele az osztályba, ami később arra motiválta, hogy megépítse a J – 5 Ranger – t.

Az idei verseny dátuma kicsit változott, mert eredetileg a verseny mindig április második felében szokott lenni, de ezévben április 1 és 7 között rendezik meg. Ez a változás tette lehetővé, hogy a korábbi résztvevők közül csatlakozzon például a 137 lábas Herreshoff gaff kutter az Elena of London, vagy a 86 lábas Henry Gruber yawl a Nordwind (1939) és a 203 lábas Andre Hoek által tervezett Athos is. A lehetséges nevezők között szerepel még a Golet Gringo (1886) egy 120 lábas scooner, a Lady Free gaff cutter, ami egy 1905 – ös Colin Archer által tervezett replika és amit 1983 – ban építettek Norvégiában. A helyi hajótulajdonosok közül Don Ward újra indul majd egy 40 lábas sloop – al a Freya – val. A szokásos indulók közül ismét ott lesz majd a Columbia, a Rhea, a Chronos, a Mary Rose, a The Blue Peter, az Eros, a Petrana és a Seefalke és ez csak néhány a nagy nevek közül.

A verseny honlapja:

www.antiguaclassics.com