Ahogy több hajóosztályban, a dragonosoknál is visszafogott volt a múlt év a koronavírus-járvány miatt. Ezt jelzi többek között, hogy nemzetközi szinten jelentősen csökkent a nagy versenyeken a létszám, a nyárra tervezett németországi világbajnokságra pedig nem is került sor. Így érezhetően csökkent a magyar flotta nemzetközi aktivitása is – kezdte beszámolóját Náray Vilmos osztálykapitány. 

„Sajnos az év első, nagyon népszerű versenye, a Hungária Yacht Club által rendezett HYC Kupa a járványhelyzet miatti szigorítások miatt elmaradt. Helyette ugyan a Túravitorlás Sportklub ‘beugróként’ rendezett júniusban egy TVSK Dragon Kupa névre keresztelt ‘pótló’ versenyt, de mivel ez nem szerepelt előzetesen a versenynaptárban, végül csak négy hajó indult rajta” – fogalmazott Náray Vilmos. 

A nyári évadban végül a Kereked Klasszikus Kupa keretein belül rendezett Johan Anker Kupa – Dragon Flottabajnokság hozta először vissza a korábbi versenyek hangulatát. Náray Vilmos szerint a közös vacsora és borkóstoló nyújtott lehetőséget hosszú idő óta először a flottán belüli személyes beszélgetésekre. Nem mellesleg a verseny is jó volt: kellemes szélviszonyok mellett végül 8 futamban dőlt el a küzdelem. A Johan Anker Kupát végül Gömbös Lóránd és csapata (Nyári Mikulás) vihette haza a Freyja és a Luna elől. A klasszikusok között a Dobos Attila vezette Yorikke bizonyult a legjobbnak. 

„Ősszel a Spartacus rendezésében Balatonföldváron került sor a Dragon hajóosztály bajnokságára, amelyet – immár hagyományosan – a Folkboatokkal közösen rendeztünk meg. A 10 futamra kiváló szélviszonyok között került sor. A tavalyi bajnok Johanna (Kis-Szölgyémi Ferenc) nem állt rajthoz, így a Nyári Mikulás szinte hibátlan szerepléssel tudott nyerni. Az ezüstérem a Tenke Péter kormányozta 7Arts csapatáé lett, a bronzot pedig a Szűcs István irányításával versenyző Carpe Diem legénysége szerezte meg. A legjobb klasszikus címet ezúttal a Nemecsek érdemelte ki” – számolt be az eredményekről a kapitány. 

Az dragonos évértékelőből kiderül továbbá, hogy az országos bajnokság társasági programjai szinte semmi kívánnivalót nem hagytak maguk után: a fáradt csapatokat három este is vacsora várta a parton. „Nagy köszönet illeti Tenke Pétert, aki ezúttal – dragonos és szparis házigazdaként – egy kiváló vaddisznópörköltre invitálta a társaságot, és a folkboatosokat flottát is, akik maguk főztek – mindenkinek. A Spartacus olyan jó vendéglátónak bizonyult, hogy a bajnokság alatt tartott rögtönzött flottagyűlés a 2022-es országos bajnokság helyszínének is a déli parti kikötőt választotta.

Náray Vilmos a 2022-es évről azt mondta: „Remélhetőleg a 2022-es év már nem lesz kivételes, és sikerül a korábbi aktivitást is visszaállítani. A flottába új versenyezni kívánó hajók jelentkeztek, újra lesz külön Johan Anker Kupa, és a szezon végére egy párosversenyt is tervezünk. A világbajnokságot – remélhetőleg magyar résztvevőkkel – egész közel, Kühlungsbornban (Németország) tartják, és szándékunk szerint ismét pályázni szeretnénk egy Európa-bajnokság megrendezésére a nem is olyan távoli jövőben.