Bermuda, 19th June 2017, America’s Cup J Class Regatta.

A J – Class yachtok 2017 – es America’s Cup Regattája és a Newport R.I. – en rendezett első és egyben eddig utolsó Világbajnokság óta a J flotta nem nagyon vitorlázott együtt. Az America’s Cup J – Class Regattán hét, a VB – n pedig hat hajó versenyzett (igaz a Schamrock V. is ott volt csak nem indult). Az elmúlt két évben a legnagyobb „mezőny” 2 – 3 hajó volt a versenyeken. Jövőre ismét rendeznek America’s Cup J – Class Regatta – t Új – Zélandon és talán ennek is köszönhetően a flotta idén talán egy kicsit többet fog együtt vitorlázni. Ennek az első két állomása a két nagy karibi verseny az Antigua Superyacht Challenge és a St. Barts Bucket Regatta. Ami már biztos, hogy mind a két versenyen legalább négy hajó ott lesz a rajtvonalon.

Márciusban fog visszatérni a Lionheart, aki 2017 – ben a Bermudákon és Newport – ban is megnyerte a versenyeket. A Lionheart győztes legénységében alapvetően nem történt változás, de a hétszeres VOR veterán Bouwe Bekking helyett, Kevin Harrap lesz a taktikus, aki eddig a Hanuman – on vitorlázott. A JH – 1 Lionheart mellett biztos résztvevője még a versenyeknek a JS – 1 Svea is. A Svea a legújabb és egyben a leghosszabb (143 ft) J – class is, ami eddig épült, nem mellesleg az elmúlt években rendszeresen versenyzett a kiemelt J – Class regattákon. A J8 Topaz a 2015 – ös bemutatása óta folyamatosan résztvevője volt a regattáknak és nagy ellenfele a szintén igen aktív JK – 7 Velsheda is versenyez majd.

A J – Class első alkalommal vitorlázik majd az Antigua Superyacht Challenge – n ahol több futamban is összemérhetik majd a tudásukat. Ez a verseny eddig nem szerepelt a J – k versenynaptárában. A Superyacht Challenge – et március 12 és 15 között rendezik majd. Ezután a flotta észak felé vitorlázik St. Barts – ra ahol már hagyományosan részt vesznek a St. Barts Bucket Regatta – n. A verseny március 19 és 22 között kerül megrendezésre. Ezen a versenyen vegyesen rendeznek majd túra és pályaversenyeket is.

Ezek a karibi regatták lesznek az első versenyek ahol az új J – Class osztályelőírást alkalmazzák majd. A szabályokat Chris Todter a J – Class technikai igazgatója frissítette, mert a 2017 – es szezon után nyilvánvalóvá vált a különbségek miatt, hogy szükséges a felülvizsgálat. A szabályt alapvetően szigorították, hogy az eddigi kiskapukat kiküszöböljék. Az osztály az elmúlt két évben azon dolgozott, hogy minél több és pontosabb adattal rendelkezzen a hajókkal kapcsolatban es az előnyszámok ezáltal még pontosabbak legyenek, ami minden tulajdonosnak nagyobb és izgalmasabb versenyélményt nyújt.

13/06/2017 – Bermuda (BDA) – 35th America’s Cup Bermuda 2017 – America’s Cup Superyacht Regatta, Day 1 – © ACEA 2017 / Photo Ricardo Pinto

A két verseny után a J – k a 2021 – es America’s Cup J – Class Regatta miatt már nem igazán térnek vissza az öreg kontinensre, hanem innen a Panama csatornán keresztülÚj – Zéland felé veszik az irányt. Itt csatlakozik a fenti négy hajóhoz a J5 Ranger is akinek új tulajdonosa van és amely yachtnak a felújítása nemrég fejeződött be.

A J – Class honlapja:

https://www.jclassyachts.com/