Az idei 5.5 Világbajnokságot az Ausztráliai Newport- ban a Royal Prince Alfred Yacht Club rendezte. Az osztálynak a Világbajnoksággal általában együtt rendezik a Scandinavian Gold Cup – ot is, amely tavaly volt pont 100 éves. A Gold Cup amolyan bemelegítő vagy felkészülési verseny volt a VB – re ami látszott is a mezőnyön hiszen itt csak hat hajó indult. A három futamos versenyt az Artemis XIV nyert hibátlan vitorlázással háromból három futamgyőzelemmel. Második lett a hazai vizeken versenyző Beta Crucis, Martin Cross kormányzásával, a bronzéremnek pedig a bahamai New Moon örülhetett.

Ezután a Világbajnokság is elkezdődött ahol végül hét nemzet 24 egysége versenyzett a címért. Az első napon csak egy futamot rendeztek, amit a regnáló világbajnok a norvég Artemis XIV. nyert meg rajt cél győzelemmel. Második lett a brit Girls on Film Peter Morton kormányzásával és harmadik a bahamai New Moon.

A második napon már két futamot rendeztek. Az elsőt megint az Artemis nyerte, második lett a szintén bahamai Ali – Baba és harmadik az ausztrál Ku Ring Gai. A harmadik futamot a New Moon nyerte és ezzel három futam után a második helyen állt összetettben. Másodiknak futott be a John B de ezzel is csak az összetett ötödik helyen állt. Harmadik lett az Artemis akinek ezzel három futam után már hat pont előnye volt a második Ali Baba – val szemben.

A harmadik napon az időjárás kicsit mogorvának bizonyult, így a rendezőség nem vitte ki a mezőnyt.

A negyedik napon az első futamot a svájci Shaolin nyerte második lett az Artemis és harmadik a Girls on Film. A második futamban Ali Baba, New Moon, Artemis volt a sorrend. Öt futam után továbbra is az Artemis állt az élen 10 ponttal, második volt a New Moon 19 és harmadik a Girls on Film 20 ponttal.

A zárónapra is két futam maradt, ahol csak az volt a legnagyobb kérdés hogy az Artemis tud e akkorát hibázni hogy elveszítse a Világbajnoki címét. A VB hatodik futamát a német Prettynama nyerte, második lett az Ali Baba és harmadik a svájci Zicca. Az utolsó futamot a John B nyerte, de ezzel együtt sem tudott dobogóra állni. Az Artemis a zárónapon egy 5. és egy nyolcadik helyet vitorlázott, de így is magabiztosan négy pont előnnyel védte meg Világbajnoki címét. A New Moon 7,2 helyeket vitorlázott és pontazonossággal, ugyan de ezüstérmet szerzett a VB – n. A bronzéremnek az Ali Baba örülhetett, aki az utolsó napon egy második és egy ötödik helyet vitorlázott.

Az osztály honlapja:

https://www.5.5class.org/

Eredmények:

1 Artemis XIV (NOR 57, Kristian Nergaard, Johan Barne, Anders Pedersen) 15

2 New Moon II (BAH 24, Mark Holowesko, Christoph Burger, Peter Vlasov) 19

3 Ali Baba (BAH 23, Craig Symonette, Flavio Marrazi, Will Alloway) 19

4 John B (BAH 22, Gavin McKinney, Mathias Dahlman, Lars Horn Johannessen) 22

5 Girls on Film (GBR 40, Peter Morton, Andrew Palfrey, Andrew Mills) 22

Részletes végeredmény:

https://www.rpayc.com.au/results/2020/events/5.5worldchampionship2020/SGrp1.htm?ty=96377