Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Kereked Vitorlás Club hagyományos klasszikushajó versenyét július első hétvégélyén, ami egyben a Klasszikus Kupa első fordulója is volt egyben.

A versenyre összesen ötvennégy hajó nevezett kilenc osztályban. A legnépesebb osztály a 25 – ös jolle volt a maga kilenc hajójával, igaz nekem ebben az osztályban van egy kis hiányérzetem, hiszen a régebbi fa hajók közül nem igazán láthatunk versenyre járó egységeket. Sajnos a 15-ös osztály sem jelent meg a versenyen, amely flotta korábban nagyobb létszámban képviseltette magát.

A versenyen a három hetvenötös (Nemere II., Sirocco, Lillafüred) külön tudott egymással versenyezni, ami vélhetően izgalmasabb csatákat hozott köztük.

Idén először a Magyar Vitorlás Szövetség a korábban szebb napokat megélt és a Balatonról kiveszett 22- es Binnenjolle osztályt is beemelte a Klasszikus Kupa sorozatba, így kötelességünknek éreztük, hogy a németországi Európabajnokság, a Barcolana és a Kékszalag mellett ezeken a versenyeken is elinduljunk. Lévén egy versenyző egység van itthon, így a három ötvenes cirkálóval és a két 22 – es cirkálóval vitorláztunk együtt.

Szombaton az erős szél miatt party halasztással indult a nap, de dél körül gyengült így a rendezőség kivitte a mezőnyt a vízre. Itt remek szélben három futamot sikerült vitorlázni. Sajnos nekünk a spinakkerezés kimaradt lévén a spinakkerbaum vége kicsit meggyengült, de így is sikerült 4,3,5 helyekkel zárnunk a napot. A futamok után a Kerekedben színpadi beszélgetés és kiváló vacsora színesítette a programot.

Vasárnap reggel az eredeti tervek szerint 10 órára volt kiírva a rajt és a friss keleti szélben el is rajtolt a mezőny, de sajnos csak a 75 – ös cirkálóknak ment végig a futam a többi osztályban sajnos a leálló szél ezt már nem tette lehetővé.

Ezután party halasztás következett és délutánig sajnos már nem alakult ki olyan szél hogy újra futamot lehessen rendezni. Az ünnepélyes díjkiosztón a győztesek az érmeken kívül megkapták a Zenthe Ferenc emlékplakettet is.

Összességében egy jó hangulatú remek verseny volt, ahol a Balaton megmutatta sokszínűségét és remek három (/négy) futamot vitorlázhatott a klasszikus mezőny….és talán a hangsúly ezen lenne, hogy igenis kellenek ilyen versenyek ahol csak ezek a hajók indulnak és a vitorlázásnak ezen értékein van a hangsúly…  

Fotó: Szántó Áron

Eredmények: https://www.kereked.hu/_files/ugd/f1264d_71333d78f3e848ed9c8c288fb1b129be.pdf