Aki járt már Velencében az átélhette, hogy ez a csodás észak olasz város milyen különleges és csodás, a maga vízi világával. Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy itt a hagyományos közlekedési eszköz bizony nem az autó vagy a robogó, hanem a vaporetto, a vízitaxi esetleg a gondola, de az hogy egy 12 méteres óriás hegedű ússzon a vízen az első hallásra kicsit furcsa lehet, de ez is megtörténhet… Velencében minden +történhet.

Történt ugyanis hogy tavaly ősszel a Velencei lagúnák védjegyének számító gondolák csak másodhegedűsök lettek egy 12 méteres úszó óriáshegedű mellett, amiről, klasszikus dalamok csendültek fel egy vonósnégyes előadásában. Elsőre a helyiek még azt is gondolhatták volna, hogy kicsit sok Aperol Spritz – et sikerült fogyasztani és azért látnak hasonlókat, de itt nem erről volt szó…

Az észak-olasz város, Velence világelső a kézműves mesterségek terén, a maszkkészítéstől az üvegfúvásig. A járvány azonban sok kézműves munkás és vállalkozás számára pusztító hatással volt. Ezen az őszi hétvégén egy túlméretezett fából készült hegedű úszott le Velence csatornáin, az újjászületést és a reményt üzenve a város művészeti iparának.

A velencei kézművesek már a járvány előtt is nehézségekkel küzdöttek, aztán a 2019 novemberi dagály katasztrofális pusztítást végzett, különösen a muranói üvegműhelyekben, ahol az emelkedő víz miatt le kellett zárni a kemencéket. Ezután a világjárvány hozott újabb súlyos csapást a kézművesiparra hiszen a hirtelen jött látogatóhiány a kézműves termékek eladását megtizedelte. A „nem alapvetőnek” ítélt vállalkozások hónapokig bezártak. Az újra nyitáskor a különböző vírusvédelmi szabályozások nehezítettét az indulást. Az üvegfúvóknak például nem volt más választásuk, mint figyelmen kívül hagyni azokat a szabályokat, amelyek megkövetelik a tárgyak fertőtlenítését minden alkalommal, amikor egyik dolgozótól a másikhoz adják az üvegfúvó csöveket, valamint a maszkra vonatkozó előírásokat is. A normalitás bizonyos érzetének visszatérésével és a nyár folyamán megnövekedett látogatók számával Velence őszre újjáéledt. A város azonban elhatározta, hogy új identitást alakít ki, amely maga mögött hagyja a túlzsúfolt, kaotikus turista Disneyland hírnevét. A történelmi és új kézműves mesterségek ünneplése és népszerűsítése elengedhetetlen volt ehhez az új modellhez. Ez az óriási úszó hegedű ezt az üzenetet kívánta hangsúlyozni ezen a hétvégén. Szürreális jelenet volt, ahogy a 12 méter hosszú hangszer finoman navigált Velence csatornáin. A hegedű lakkozott fafelületén egy vonósnégyes Vivaldi „Négy évszak” című művét játszotta. A hangszert és a zenét is a velencei születésű zeneszerző tiszteletére választották.

A jópár hónapig tartó gyártás után a hatalmas hangszert 2021 őszén mutatták be először a nagyközönségnek. Hossza 12 méter, szélessége 4 méter. Az úszó hegedű Livio De Marchi velencei művész és szobrász ötlete, aki évtizedek óta készített már úszó alkotásokat Olaszország csatornákkal átszőtt kulturális központja számára.

A hegedű alkotója, Livio De Marchi „Noé hegedűjének” nevezte el, emlékeztetve a bibliai bárka reményére és üdvösségére. A rendkívüli faalkotásairól ismert velencei művész tavaly a karantén idején tervezte ezt az óriás hegedűt. Ez egy valódi hegedű felnagyított mása, amely többféle fából készült, belső motorral. A hegedűnek szokatlan formája volt (a többi hajóhoz képest), ezért sok kísérletezésre volt szükség ahhoz, hogy jól navigálható legyen az eszköz.

A projektet a Velencei Fejlesztési Konzorcium támogatja, akik egyértelműen szeretnék megünnepelni városuk történelmi kötődését a zenéhez, és ezzel a nagyon megható pillanattal megajándékozni a város lakóit.

Az óriás hegedű a Canale Grande – n hajózott végig rengeteg gondol kíséretében, ami egy másik csodás kézműves terméke Velence – nek, és amelynek gyártóit szintén súlytotta a járvány. A bemutató tökéletesre sikeredett, csak egy néhány kottát vitt el a szél az állványokról, de ezeket gyorsan kimentették a vízből. Az előadás szimbolikusan a Santa Maria della Salute templomnál ért véget, amelyet a város 1630 – ban a pestisjárványtól való megszabadulás után ajánlott fel Szűz Máriának.

Az olyan látványosságok, mint De Marchi hatalmas hegedűje, létfontosságúak ahhoz, hogy bemutassák, milyen fontos és értékes Velence városának a kézművesipar. Ez a látványosság is ebben segítette a várost és úgy tűnik ezen a hétvégén Velence eltalálta a megfelelő hangot, vagy hangszert hogy ezt bemutassa….