Az Associazione Vele Storiche Viareggio és a Società Canottieri Firenze által szervezett Ponte Vecchio Cup – ot június első hétvégéjén tartották Firenze belvárosában. A 12′ Dinghy osztály számára kiírt versenyt június 2 – án rendezték az Arno folyón. Az eseményen végül hét hajó indult, és az olykor 15 csomós délkeleti szélben két futamot sikerült lebonyolítani. A versenypálya, hasonlóan, mint a korábbi években a város ikonikus hídja a Ponte Vecchio és a Galleria degli Uffizi között volt. A versenynap különösen eseménydúsra sikerült, mert az 1954 – es Poldina eltörte az árbocát, amikor annak csúcsával érintette a Ponte Vecchio pillérjeti, illetve később az 1952 – es Pippo, a legrégebbi hajó felborult.

A versenyt minden évben megrendezi az Associazione Vele Storiche Viareggio és a Società Canottieri Firenzével, melyet 1886 – ban alapítottak. Emellett az eseményt minden évben támogatja: a Regione Toscana, a Comune di Firenze, a Federazione Italiana Vela (FIV), és az 12’ dinghy szövetség is.

A két megrendezett futamot és a versenyt is a Carlo III nyert. A hajót eredetileg 1973 – ban építették a Castellammare di Stabia hajógyár. A második helyen a  Violante végzett, ez a hajó sem mai darab hiszen 1986 – ban a Leopoldo Colombo műhelyében épült a Comói – tavon. A dobogó legalsó fokára a Chloe II (ex Carlopi 8, ex Laura) – nak sikerült felkerülnie. Ezt a hajót 1957 – ben a Genova – i Mostes hajógyárban építették.

Az Associazione Vele Storiche Viareggio, mindig is kiemelt figyelmet fordított a környezetvédelemre, így ennek jegyében a versenyrendezéséhez is már csak elektromos eszközöket használtak…

Az egyesület honlapja:

www.velestoricheviareggio.org