A Cowes Week a brit vitorlázás egyik legrégebben megrendezésre kerülő és azóta is egyik legsikeresebb versenye. A verseny a szigetország nyári vitorlás programjának egyik ékköve, aminek a múltja egészen 1826 – ig nyúlik vissza. A versenyt csak a két világháború ideje alatt nem rendezték meg. Az eseményt mindig hagyományosan a nyírfajd vadászati szezon megkezdése előtt rendezik. Ezen az időponton csak akkor változtatnak amikor, esetlegesen a nautikai körülmények nem teszik lehetővé a versenyzést vagy egy nagyobb esemény mint mondjuk a 2012 – es nyári Olimpiai játékok egy időpontba esnek a versennyel. Az utóbbi években egyre több brit híresség is tiszteletét tesz ezeken a versenyeken.

Az első verseny

Az első versenyen a fődíj egy 100 font értékű arany serleg volt. Ezen a versenyen 1826 – ban mindösszesen hét yacht állt csak a rajthoz a Royal Yacht Club (később Royal Yacht Squardon 1833) színeiben. A következő évben IV. György király is részt vett a versenyen, amit innetől kezdve egészen 1939 – ig King’s Cup – nak is hívtak, de volt már az esemény a Britannia Cup része is. A verseny kezdetben három napos volt, majd négy és végül egy egyhetes versennyé nőtte ki magát, ami alatt folyamatosan egyéb társasági rendezvények is rendeznek. Az 1900 – as évek elején a versenyen 15, 19 és 23 méteres hajók klasszikus hajók versenyeztek, akikhez később a J – Class – os hajók is csatlakoztak a harmincas években.

1946 – tól a verseny Cowes központú lett de a szigetországi klubbok közül többen is segítettek már a szervezésben. 1953 – ban a verseny kilenc napig tartott ahol minden rendező klub a rendezvény keretein belül saját versenyt rendezhetett, külön versenykiírásokkal és saját pályákkal.

1957 – ben az első Admiral’s Cup – ot (amit Royal Ocean Racing Club szervezett) szintén a Cowes Week keretein belül rendezték meg. Később a két versenyt már külön rendezték.

1964 – től a versenyt HRH Philip herceg javaslatára (aki ekkor a
Royal Yacht Squardon elnöke volt) most már hivatalosan is több klub összefogásában rendezték (Royal Yacht Squadron, Royal London Yacht Club, Royal Thames Yacht Club, Royal Southampton Yacht Club, Royal Southern Yacht Club, Island Sailing Club and Royal Ocean Racing Club) illetve Cowes város versenyrendező bizottsága volt még a rendezők között. A verseny rajtja továbbra is maradt Cowes – ban.

A verseny a kilencvenes években:

1995 – ben a miután két évig a városi tanács támogatta a versant a Skandia lett a verseny főszponzora. Szintén ezekben az években a verseny szponzori és egyéb reklámjogainak kezelésére létrehotzák a Cowes Week Sponsorship Limited – et. Az ezt követő 14 évben a verseny a stabil szponzori háttérnek köszönhetően folyamatosan tudott fejlődni. Az infrastruktúra megújult, ami lehetővé tette, hogy nyitottabb és szinvonalasabb versenyt lehessen rendezni.

1998 – ban a Royal Corinthian és a Cowes Corinthian Yacht Clubs is csatlakozott a szervező klubbok társaságához.

2004 – ben a 40.évfordulóján annak, hogy több klubb összefogásában rendezték a versenyt, új versenyközpontot avattak, amit az ötletgazda HRH Philip herceg nyitott meg.

2007 – ben a Cowes Week Ltd a rendező klubbok tulajdonába került, ahol a vezetőség teljes felelősséggel dönthetett a rendezési és egyéb stratégiai kérdésekben. Szintén ez a vezetés felelős a Cowes Week rendezéséért, mind a parti mind a vízi programok tekintetében, és szintén ez a management hivatott a sponzorokkal tárgyalni.

A Cowes Week napjainkban:

A verseny 1826 óta rengeteget fejlődött. Az akkori hét hajóból mára már 800 – és 1000 hajó közötti mezőny versenyez 40 osztályban, egy és többtestű illetve különböző handicap kategóriákban a Solent – en nyolc napig minden évben. A versenyen jelen vannak a klasszikus hajók, de mellette a modern vitorlázás úttörői is képviseltetik magukat és talán ez az atmoszféra ami különleges hangulatot biztosít a versenynek. Hasonlóan nagyszabású verseny ahol ilyet lehet látni az talán a Les Voiles de St. Tropez, de ott a mezőny “csak” 300 hajó körüli.

Ami szintén kicsit kettősség a versenyben hogy a közel 8500 vitorlázó között a hétvégi túravitorlázótól az olimpikonokig szinte mindenkit meg lehet találni. A verseny kiegészítő vagy parti rendezvényei a fesztiválok ahol több mint 100.000 látogató fordul meg minden évben.

2017 – ben a versenynek új főszponzora lett a Lendy személyébe. A verseny rendezősége reméli hogy az új szponzorral is hasonlóan tudnak majd fejlődni és együttműködni mint a Skandia – val.

A versenyről:

1826 – óta a Cowes Week a brit vitorlássport egyik legkiemelkedőbb eseményévé nőtte ki magát, és azt sem szabad elfelejteni hogy a legrégebben megrendezésre kerülő versenye. Napjainkban a közel ezer hajós mezőnnyel az egyik legnagyobb vitorlásesemény a világon. A résztvevő vitorlázók száma és a nem kicsi nézősereg csak mégjobban hozzasegítí a versenyt hogy ne csak egy vitorlásverseny hanem egy nagy presztizsű társasági esemény legyen.

A verseny honlapja:

http://www.lendycowesweek.co.uk/