A Nordic Folkboat egy kis sloop vitorlázatú hajó amely kedvező hajózási tulajdonságai miatt nagy népszerűségnek örvend több kontinensen is. A hajó egy tervezői verseny eredménye, amelyet 1942 – ben a Scandinavian Yacht Racing Union, írt ki azzal a célzattal hogy, egy könnyen vitorlázható olcsó hajót tervezzenek. A tervezői versenyen végül nem hírdettek győztest, de a bizottság több neves tervező közül végül Tord Sundén – t kérte meg arra hogy tervezzen egy hajót ami megfelel a pályázati feltételeknek. Az eredmény egy nemzetközi szinten is közkedvelt hajó lett. A Folboat – okból az elmúlt 75 évben több mint 4000 darabot gyártottak

A Folkboat – ot eredetileg fából építették clinker palánkozással. A hajó váza tölgyfából készült amire általában fenyő palánkok kerültek, de a különböző hajóépítők többféle fát is alkalmaztak a palánkokhoz. A hajó nyitott cockpit – el és kis kabinfelépítménnyel rendelkezik. A kabinban két ágy és minimális butorzat került elhelyezésre. A hajót egyszerű rudazattal és vitorlával szerelték ami egyaránt alkalmas gyenge és erősszeles vitorlázásra is. Az egyszerű rudazat ellenére a Folkboat árbóca nagyon is érzékeny az állításokra. A hajó tőkesúly nagyjából az összsúly felét teszi ki, ami rendkívül tengerállóvá teszi, amit a több oceáni átkelés is bizonyít.

A több mint 4000 hajó nagy része Európában van. A legnagyobb flotta (1300) Svédországban van, ezután Dánia (1125) és Németország (900) következik. Finnországban nagyjából 400 a szigetországban és az USA – ban pedig nagyjából 100 – 100 hajós flotta van, illetve hollandiában is nagyjából 400 hajót tartanak számon. Itthon is van osztálya a Folkboat – nak de a hazai flotta húsz hajó alatti. Az Egyesült Királyságban a legnagyobb és folyamatosan fejlődő flotta a déli parton  Lymington környékén van. Az USA – ban a Folkboat – ok fő bázisa a San Francisco – i öböl. Itt a flotta nagy része már főleg műanyag hajó. Kanadában a versenyző hajók főleg az Ontario tavon találhatók, ahol 1950 és 70 között több mint 20 dániában épült hajót hoztak be. Ezek voltak az első hajók észak amerikában. Ezek közül a hajók közül szinte mind a nagy tavakon vitorlázik. A Folkboat a Balti tengeren is igen népszerű, a mérete és a kezelhetősége miatt. Észtországban a Folkboat osztály megújult. A Szovjet időkben rengeteg hajót építettek Tallin – ban, de a “remek” minőségnek köszönhetően ezekből a hajókból nem sok maradt meg. A megmaradt hajókat a büszke tulajdonosok megmentették és szépen rendbehozták. A megújult észt flotta másik részét pedig svédországból vásárolták. Az észteknél 2012 – re már 25 hajós flotta volt a Folkboat – ókból vagy ahogy ők nevezik Folkars – okból.

A hajóosztály fejlődését nagyban elősegítette, hogy a fa mellett modern anyagokat is használtak az építéshez mint például az üvegszálas műanyagok. A műanyag Folkboat – ok teste talán kicsit könnyebb a fából épült változatokhoz képest, de a két típus együtt versenyez. A hajok adminisztrációját és felméréset a Folkboat International Association végzi. Az osztály legnagyobb versenyei, a Gold Cup (hasonlóan a Dragonhoz ez sem hivatalos Világbajnokság) a Kieler Woche és a San Francisco Cup.

Hosszútávú túrák Folkboatokkal:

A Folkboat tengerállóságát és a koncepció tökéletességét mi sem bizonyítja jobban mint hogy különböző Folkboat – okkal több hosszabb távú tengeri túrát és versenyt is végigvitorláztak már. Ezek közül néhány:

Az Ausztrál Ann Gash 1975 és 1977 között egyedül vitorlázta körbe a földet egy Folkboat – al.

1962 – 1963 Adrian Hayter egyedül vitorlázott el Angliából Új – Zélandra egy Folkboat – al, az Atlanti Óceánon és a Panama csatornán keresztül.

1965 – ben Sharon Sites Adams California – ból Hawaii – ra vitorlázott egy Folkboat – al. Ezzel akkor ő volt az első nő aki egyedül vitorlázta végig ezt az utat

Nordic Folkboat technikai adatai:

Tervező:               Tord Sundén

Tervezés éve:        1942

Hajózó legénység: 2 – 3 fő

Hajó összsúlya:     1930 kg

Kiel súlya:            1050 Kg

LOA:                    7,68 m

LWL:                    6.0 m

Szélesség:             2,2 m

Merülés:               1,2 m

Nagyvitorla:          17 m2

Orrvitorla:            7 m2

A hajóosztály honlapja:

http://www.folkboat.com

Forrás:Wikipedia